Aussie viner

I 27 år har vi kunnat köpa vin från "down under" i Sverige. Det första hette Glenloth och lanserades på Systembolaget 1979. 14 år senare nådde importen från Australien en kulmen och efter en svacka under några år var vi förra året nästan tillbaka till toppnoteringen från 1993.Australien är ett ungt vinland. Framförallt om man jämför med Europa men faktiskt också om man jämför med de andra Nya Världen-länderna. I Syd- och Nordamerika har vinet funnits sedan 1500-1600-talet. Till Sydafrika kom vinet i mitten av 1600-talet och Australien var faktiskt näst sist ut tätt följt av Nya Zeeland.1788 landade kapten Arthur Philips på den väldiga kontinenten med elva båtar med straffångar. Någon månad senare hade de första vinrankorna planterats i nuvarande Sydney. I början av 1800-talet spred sig vinodlingarna till Victoria, South Australia och Western Australia. De första vinerna som gjordes hade engelska förtecken och det blev mycket port- och sherryliknande viner - alkoholen var viktigare än smaken. Det dröjde ända till 1960-talet innan vinproduktionen - med vita och röda bordsviner - började ta fart på allvar och den fick ordentlig sprutt under 1980- och 90-talet.Det var nu som Australiens stora exportframgångar kom. Man gjorde sig främst känd som tillverkare av prisvärda viner i låg- och mellanprissegmentet. Listan över druvor som odlas i Australien kan göras lång och man hittar kopplingar till alla de länder varifrån folk utvandrat för att söka lyckan i Australien. Franska druvor, spanska druvor, tyska och italienska, alla finns där! Dock måste man nog säga att shiraz - Australiens namn för syrah, och chardonnay står lite för sig själva. Kraftfulla viner på shiraz blev snabbt populära och har blivit ett slags "trade mark" för Australien. Och billiga, fräscha och fruktiga chardonnayviner var en viktig anledning till deras framgång på de internationella exportmarknaderna. Framgången för Australien var ett faktum, men det fanns också en baksida på medaljen. Vinproduktionen blev väldigt strömlinjeformad. Det mesta som producerades smakade gott, men lika. Köpte man en chardonnay, eller något annat vitt vin, från Australien 1990 så kunde man vara ganska säker på att den smakade mjukt och runt med tropisk fruktighet och rejält med söt och smörig ekfatskaraktär.Som tur var är detta inte fallet längre. På 1990-talet började små boutiqevinerier växa fram och idag är spridningen både i smak och pris total. Du kan fortfarande få tag på rejält ekade tropiska chardonnayer men lika lätt är det att hitta en krispig riesling eller en aromatisk viognier, en druvig muscat, en fruktig merlot, en kryddig syrah eller en örtig cabernet franc. Du hittar också en rad chardonnayer, som går under beteckningen "unoaked" - en ny trend som vi inte bara hittar i Australien utan även i många andra Nya Världen-länder.Idag har Australien en fantastisk förmåga att kombinera både kvantitet och småskalighet, billigt likväl som dyrt. Det är egentligen inte unikt för Australien utan även andra länder - Sydafrika, USA m fl - kan räknas till denna lista. Man skulle delvis kunna kalla det för ett Nya Världen-fenomen. I Europa så hittar man också billiga och dyra viner, stora och små producenter men aldrig blandade på samma sätt. Lite kategoriskt skulle man kunna säga att en mindre bourgogneproducent från Frankrike bara gör dyrt vin i små serier och ett större kooperativ i södra Italien bara gör stora volymer av billigt vin. Det unika med bland annat Australien är att vi hittar allt detta under samma firma och samma namn eller "brand". Det kanske tydligaste exemplet är Penfolds. I Sverige hittar man vin med Penfolds på etiketten i box för motsvarande 62 kronor per flaska i ena änden och det ryktbara samlarvinet Penfolds Grange i andra änden för 1.799 kronor flaskan. Snacka om spännvidd!Så ut och upptäck Australien! Bredden är stor och det finns mycket att hämta - vare sig man ska ha ett vin till falukorven eller till bröllopsmiddagen.
2 bra Aussieviner
Paracombe Somerville Shiraz, 465:-, 2002, Adelaide Hills, Australien, 98486, Röda Fruktiga & Smakrika, Kan lagrasDenna vingård har jag en speciell relation till. För ca. 10 år sedan så skördade jag druvor här en solig eftermiddag. Och det ska jag säga er är ett tufft jobb, långt borta från vinets romantiska drömvärld. Kryddigt och väldigt smakrikt vin packad med mörk björnbärsfrukt och rostade ekfatstoner.
Lindemans Chardonnay Bin 65, 69:-, 2005, South Eastern Australia, 2106, Vita Fylliga & Smakrika, TorraEn riktig Australien-klassiker på Systembolaget. Här finns tropisk mogen fruktighet, vaniljtoner och rostad ekfatskaraktär - men inte för mycket. Ett bra allroundvin som funkar till mycket. Finns också på halvflaska för 46 kronor.
5 Vita viner
Craig's Hut Riesling, 79:-, 2005, Victoria, Australien, 98493, Vita Friska & Fruktiga, TorraRiesling från Australien är verkligen ett av mina favoritviner för stunden. Den strama, lite ståliga och syrliga druvan blandas med lite solsken till en bra balans. Fruktigt vin med päron och tropiska toner och fräsch och frisk citrussyra.Importör: Divine AB
Zeiseneck Grüner Veltliner Trocken, 111:-, 2004, Weinviertel DAC, Österrike, 98583, Vita Friska & Fruktiga, TorraÖsterrikiska grüner veltliner-viner börjar verkligen få den uppmärksamhet de förtjänar. Extremt friskt och fräscht vin med omogen grön äpplighet, mineraltoner och ren och skär citronsyra. Gärna till salta eller syrliga skaldjursrätter eller drinktilltugg som kan dämpa syran något.Importör: Primeur Vin AB
Peter Lehmann Weighbridge Unoaked Chardonnay, 69:-, 2005, South Australia, Australien, 98491, Vita Fylliga & Smakrika, TorraFör ett tiotal år sedan smakade den mesta australiensiska chardonnayn rostad träplanka. Idag är trenden helt åt andra hållet - "unoaked". Skruvkorksvin med både europeisk grön äpplighet, australiensisk tropisk fruktighet och limeig syra.Importör: Spendrups Bryggeri AB
Sancerre, Domaine Serge Laloue, 147:-, 2004, Sancerre, Frankrike, 98538, Röda Fruktiga & Smakrika, Bör lagrasSäg Sancerre och även jag tänker instinktivt på vitt - men här är det faktiskt frågan om ett rött vin. Smakrikt med örtkryddig doft, sval kärnbärig fruktighet och lätta fattoner.Ungdomligt vin som vinner på att lagras något och är bäst till lite lättare kötträtter.Importör: Swedish Wine Cellar AB
Lagarada Ribatejo, 79:-, 2003, Ribatejo, Portugal, 98550, Röda Kryddiga & MustigaEtt vin som jag tror få inte tycker om och samtidigt en god representant för de nya moderna portugisiska vinerna. Smakrik, sötmogen mörk bärighet och kryddighet. Som alltid när det gäller Portugal gjord på knepiga och svårihågkomna lokala druvor: castelão frances och trincadeira.Importör: Domaine Wines & Spirits AB
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home