Banta med smalrecept
Marinerad paprika 6 port. (ca 175 kcal)6 paprikor (2 röda, 2 gula, 2 gröna), 1 dl olivolja, salt & svartpeppar, 3 hackade eller tunt skivade vitlöksklyftor, 3 msk kapris Tillbehör: 1 skiva bröd/port.Sätt ugnen på grill eller högsta värme. Skölj paprikorna, dela dem på längden och ta bort alla kärnorna. Lägg halvorna på en plåt, med den kupiga sidan uppåt, och sätt in högt upp i ugnen. grilla några min. tills skalet blir brunt och börjar bubbla. Doppa hastigt paprikahalvorna i kallt vatten, och dra av skalen. Skär varje halva i fyra strimlor på längden, och lägg dem tätt på ett fat. Salta och mal över litet svartpeppar, häll olivoljan över. Strö vitlöken överst. Låt stå någon timma. Häll av oljan, strö kaprisen över.
Äggstanning med spenat & räkor 6 port. (ca 200 kcal)5 dl mjölk, 6 ägg, 2 pkt djupfryst bladspenat (à 250 g), 500 g räkor m skal eller 200 g rensade, 1 tsk salt, vitpeppar Garnering: dillvipporSätt ugnen på 175 grader. Koka upp mjölken och låt den svalna. Vispa upp äggen lätt, tillsätt mjölken, salt & peppar. Värm spenaten, krydda med salt & peppar, låt rinna av väl. Lägg spenaten i botten på en smord ugnsfast form, eller i portionsformar. Häll äggsmeten över. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stannat, ca 30 min. Garnera med skalade räkor och dillvippor.
Tonfisk i kläm 1 port. (ca 230 kcal)1 skiva mjukt tunnbröd (max 50 g), 1 msk lättyoghurt, 1 klyfta isbergssallat, 50 g tonfisk (i vatten), 1 msk hackad gul lök, 1 tomat i små tärningar, curry, salt & pepparBred yoghurten över brödet, strimla sallaten och strö ovanpå. Fördela tonfisken och löken över sallaten, och strö över tomattärningarna. Pudra en aning curry över, plus ev. litet salt & peppar.
Bantarens pastejmacka 1 port. (ca 200 kcal)1 skiva rostad formfranska, 75 g Keso, 1 msk mager leverpastej, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk klippt gräslök, ett par stänk worcestershiresås, 2-3 sallatsblad, 1/4 röd paprika, 2 skivor saltgurka, s&p.Mosa Keson tillsammans med pastejen. Tillsätt vitlöken, gräslök och kryddor. Arbeta samman till en pastej, lägg upp den på sallatsblad på brödet. Garnera med saltgurka och paprikastrimlor.
Toast med skaldjursfräs 1 port. (ca 200 kcal)1 skiva nyrostat vitt bröd, 50 g väl avrunnen burkkrabba, 1/2 hårdkokt ägg, 1 krm paprikapulver, 1 tsk hackad dill, 1 tsk bordsmargarin, (salt & peppar för avsmakning).Mosa ägget, fräs sedan kryddorna i margarinet. Rör ner ägg, krabba och dill. Låt alltsammans bli nätt & jämnt genomvarmt och lägg upp det på den nyrostade brödskivan.
Kronärtskocka Pikant 4 port. (ca 150 kcal)4 små kronärtkockor, lättsaltat vatten, 1/2 citron Dipsås: 8 ansjovisfiléer, 2 dl matlagningsyoghurt el. lätt-crème fraiche, 1 msk tomatpuré, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk finhackad kapris, vitpeppar.Bryt av stjälkarna på skockorna och skölj dem väl. Koka upp vattnet och läggg i citronen i klyftor. Lägg i skockorna och låt koka 30-50 min. (de är färdiga när de understa bladen går lätt att lossa). Tag upp skockorna, vänd dem upp och ned och låt rinna av och svalna. Gör dipsåsen medan skockorna kokar: mosa ansjovisfiléerna och blanda med övriga ingredienser. Smaka av, låt stå kallt till serveringen. Tag loss bladen från de svalnade skockorna, spara de stora bladen, ta bort de tunna innersta bladen & skägget. Putsa bottnarna, skär dem i skivor/tärningar. Lägg upp de stora bladen som en blomma på varje tallrik, lägg på de skurna bottnarna och ställ en liten skål med dipsåsen i mitten på varje tallrik.
Kryddiga räkor 1 port. (125-150 kcal)200 g räkor med skal, 1 tsk lättmargarin, 1 krm curry, 1 hackad vitlöksklyfta, ev. en aning cayennepeppar, 1/2 msk chilisås, 1/2 tsk kinesisk soya, 1/2 dl lättyoghurtSkala räkorna och fräs dem lätt i margarinet. Tillsätt curry, vitlök och ev. cayennepeppar. Fräs alltsammans hastigt, ca 1 min. Blanda i yoghurt, soya och chilisås, låt det hela bli genomvarmt men inte koka (annars skär sig yoghurten). Servera kokt ris till. (Risets kalorier ingår inte i siffran ovan.)
Spenat-Quiche 1 port. (250-300 kcal)150 g bladspenat, 1 tsk margarin, 1 ägg, 1/2 dl mjölk, 25 g riven ost, 25 g strimlad skinkaSkölj spenaten ( om du använder färsk), låt den rinna av väl. Fräs den i teflonpanna bågra minuter, lägg över den i en ugnssäker form. Vispa samman ägg + mjölk + den rivna osten. Strimla skinkan och strö den över spenaten, häll till sist äggstanningen över det hela. Grädda i 200 grader ca 20 min.
Lätta rostbiffen 1 port. (150-200 kcal)5 sallatsblad, 1 liten/medelstor kokt kall potatis, 2 skivor rostbiff (ca 50 g), pepparrot, 50 g kokta kalla brytbönor, 1 tsk matolja, 1 tsk vatten, 1/2-1 tsk citronsaft, salt & pepparSkölj sallaten, låt rinna av väl. Lägg ut den som en blomma på en tallrik. Strö över den tärnade potatisen och den grovt strimlade rostbiffen. Hyvla pepparrot ovanpå, garnera med bönorna. Vispa ihop matolja, vatten och citronsaft till dressingen, smaka av med salt & peppar. Servera dressingen bredvid.
Delikatess-sandwiches 4 port. (100-150 kcal)Till 12 sandwiches (3 olika varianter) behövs 12 runda skivor vitt bröd ca 5 cm i diameter.Bred brödskivorna med lättmargarin (ev. lättmajonnäs till räksandwichen). Variera sedan:1 Laxsandwich: Lägg 3 tunna skivor gurka på brödet, lägg en snurrad färskrökt laxskiva ovanpå.1 Räksandwich: Lägg 1 litet sallatsblad på brödet, 3-4 räkor ovanpå, dekorera med dill.4 Renstekssandwiches: Strö finhackad gräslök över brödet. Lägg 4 tunna skivor rökt renstek (eller annat rökt kött) litet omlott på en skärbräda. Bred pepparrotsost ovanpå, rulla ihop till en rulle. Slå in i plastfolie, låt ligga kallt minst ett par timmar. Skär köttrullen i tunna skivor och fördela på brödet.
Broccoligratäng 1 port. (ca 250 kcal)150 g broccoli, 1 liten gul lök, 100 g Keso, 1 liten morot, 2 msk minimjölk, 1/2 dl mager ostLägg den kokta, avrunna broccolin i en ugnsfast form. Hacka löken fint, skala och riv moroten grovt. Blanda samman lök, Keso och morot med mjölken och den rivna osten. Smaka av med salt & peppar, och ev. någon örtkrydda du tycker om. Bred röran över broccolin. Gratinera i 250 grader ca 15 min.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home