Rätta bubblet till sommarens desserter
Vad dricker man till sommarens friska, och syrliga desserter? Bärglass, sorbet, färska bär, citrontårta och lingonparfait gör sig inte riktigt till traditionella dessertviner. Jens Dolk har hittat ett utskällt vin som passar perfekt.
De flesta känner till Asti Spumante, alldeles säkerligen har de flesta druckit detta någon gång och bergis då en flaska från någon av de stora drakarna Martini eller Cinzano.
De här vinerna är inte helt rumsrena i vinsammanhang och brukar lite vinsnobbigt kallas för ”studentchampagne”. Moscato d’Asti är något helt annat, lite förenklat dessa viners finare lillasyrra.
Vinet tillverkas i byarna kring Asti i Piemonte och är DOCG klassat (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Man utgår från druvan moscato bianco och bubblorna kommer till genom jäsning i trycktankar.
Ett lätt, sött och pärlande vin med fräscht och friskt sval aromatisk muscatighet och päronfruktighet. Jag brukar kalla det för ”piggelinvin” för vuxna.
Den största skillnaden mellan detta vin och dess storasyster är att det har mindre bubblor, cirka 1,5 bars tryck istället för tre och att alkoholhalten är ännu lägre, 5 – 5,5 är vanligt. Den viktigaste skillnaden är dock smaken som oftast är mer komplex och finstämd än sina massproducerade storasyskon.
Bäst är vinet till desserter. Dels är det alltid gott och fräscht att avsluta en ”tung” middag med ett uppiggande inte så alkoholstarkt vin. Men dess största fördel ligger i att det finns få viner som passar så bra till friska, fräscha och syrliga desserter, som vi gillar i Sverige – glass, sorbet, färska bär, citrontårta, lingonparfait med mera.
Ett alltför sött vin till syrliga desserter krockar. Det söta vinet blir bara sötare och den syrliga desserten bara syrligare. Nej, det gäller att hitta ett sött vin som också har friskhet och syrlighet – Moscato d’Asti blir perfekt. Dessutom gör bubblorna att det upplevs ännu fräschare.
Det finns bara ett problem med denna dryck. Den är inte helt lätt att få tag i. I ordinarie sortimentet på Systembolaget finns inte ett enda och i det tillfälliga sortimentet finns just nu bara ett vin, Moscato d'Asti Bricco Quaglia, 130:-, 2006, Italien, 97181 och det finns bara kvar i några få flaskor sedan det lanserades i mars.
I juni lanseras två Moscato d’Asti på Systembolaget, men vill ni ha vinet nu får ni vända er till beställningssortimentet. Värt besväret är Barisél Moscato d'Asti, 116:-, 2007, Italien, 89537.
Ett annat alternativ är att köpa vinet Nivole, 61:-, 2007, Italien, 7787. Ett vin som tidigare var klassificerat som en Moscato d’Asti men nu är nerklassat till Piemonte DOC – men lika gott för det. Återfinns lite förvirrande i Systembolagets kategori för söta viner och inte söta mousserande där de flesta andra finns.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home