Blåbärsbaguette

Receptet till detta fantastiska bröd hittade jag i boken Citrusköket. Där rekommenderar dom att äta det tillsammans med exempelvis brie, getost eller någon annan god och smakrik ost. Själv bröt jag en bit och tog en klick smör på. Mannen åt brödet som det var och det var alldeles fantastiskt gott. Jag har halverat mängderna mot det ursprungliga receptet och då blir det 2 baguetter.
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl vatten
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält smöret, blanda med vattnet och låt det bli fingervarmt. Rör sedan ut jästen i degvätskan.
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malda pomeransskal
0,5 msk salt
1 msk honung
125 g (motsvarar en halv burk) Keso
2 dl rågmjöl
cirka 4,5 dl vetemjöl special
Tillsätt ovanstående ingredienser. Var dock försiktig med vetemjölet och ta lite i taget. En del av mjölet sparas till senare. Arbeta samman till en ganska lös deg. Låt sedan degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
1 dl blåbär
Lägg smörpapper på bakbordet. Strö ut lite mjöl. Arbeta in blåbären. Forma till två vridna baguetter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakplåtspapper i cirka 30 minuter. (Jag använde två metoder. Först delade jag degen i två delar och sen gjorde jag som jag förstod att det skulle göras enligt receptet med den ena delen. Den andra delen arbetade jag samman degen och formade till en rulle som jag öppnade och fördelade blåbären inuti.)
Ugnsvärme 250 grader
Pudra över lite mjöl över baguetterna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Serveras nygräddat men kan också frysas in.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home